Terug naar Nieuwsbrieven

Nr 42 Februari 2017

Nieuwsbrief nr. 42 Februari 2017

Beste donateurs en geïnteresseerden in Stichting Hart en handen voor Oekraïne,

Vanuit een winters Oekraïne kijken we even terug op het afgelopen half jaar. Mede door uw en jullie steun hebben we veel kunnen organiseren en hulp verlenen.

Kinderkampen.

In augustus waren er de kinderkampen voor  zigeuner(Roma)kinderen. In drie verschillende zigeunerdorpjes organiseerden we een driedaags kamp. Er kwamen zoveel kinderen dat we wel wat meer leiding konden gebruiken. We waren dan ook heel blij met de hulp van onze 14-jarige dochter Anna-Vera. Met veel enthousiasme gaf ze leiding aan een groep kinderen. We werden er als ouders blij van. Er kwamen niet alleen kinderen maar ook heel jonge aanstaande moeders. Het is bij de Roma niet vreemd dat je op 14 of 15-jarige leeftijd je  eerste kind krijgt. Vandaar dat Peter vaak opa werd genoemd door deze kinderen. Zij zijn gewend dat je op je veertigste al opa of oma bent. Dit jaar was het thema ‘Jozef’. De verhalen werden verteld en soms uitgespeeld en er werd een werkje gemaakt. Wat honger is weten de kinderen helaas maar al te goed, en wat heerlijk als je dan drie dagen een gezonde maaltijd krijgt!

Romana

In een van de dorpjes zagen we Romana van zeven jaar. Ze heeft een ernstig gespleten bovenlip en kan hierdoor moeilijk praten en eten. Het was duidelijk voor ons, we willen haar helpen.  Inmiddels is ze geopereerd en wacht nu op een tweede operatie. Even geduld hebben, want het is hier de gewoonte dat er iemand in het ziekenhuis blijft om voor een kind te zorgen. Nu is haar moeder net bevallen en haar 15-jarige zus ook, dus is er een probleempje voor de verzorging. Maar we hopen dat het  met Romana goed zal gaan.

Kerk Essen

Het gebouwtje dat de Romagemeente in Essen huurde kwam te koop. Na veel geregel waren alle documenten in orde zodat de gemeente het kan opknappen en er een schooltje kan beginnen. In het voorjaar hopen we te beginnen met de bouw van een eenvoudig kerkje en een woning voor de dominee. Er komen ook toiletten en dat zal best vreemd zijn, want ja, als je altijd anders gewend bent… Het hele project heeft veel tijd gekost want niet iedereen komt op de afgesproken tijd opdagen. De burgemeester, de notaris, ach, ze nemen het niet zo nauw. En Peter? Gewoon een  volgende keer weer gaan, maar een beetje  Hollandser mag van hem wel! We hebben goed contact met de voorganger. Een man die heel begaan is  met het geestelijk leven van zijn mensen. Met zijn oude Lada bezoekt hij verschillende dorpjes. Regelmatig betalen we een reparatie aan zijn auto en een tank benzine voor hem. Het stemt hem en ons dankbaar dat er zegen mag zijn op het werk. Het trouwe kerkbezoek en verandering in gedrag laten ons zien dat de Heere werkt in de zigeunergemeenschap.

Kerst

Met Kerst bezochten we vier zigeunergemeenten. We deelden kleding en voedselpakketten uit. Voor de kinderen een zakje fruit of snoepjes. Het belangrijkste dat we mochten brengen was het Evangelie. Jezus kwam naar de aarde, ook voor hen!

Medische hulp

In Oekraïne moet je voor alle medische hulp zelf betalen. Het verband, de handschoenen voor de arts, injecties, gips enz. Voor een operatie stelt de arts zelf zijn tarief vast en de opnamekosten (zonder eten) zijn voor eigen rekening. Wie het minst heeft komt achteraan de rij. Nu zijn de kosten niet te vergelijken met de Nederlandse kosten, maar voor ouderen en gezinnen is het vaak onbetaalbaar. Een gemiddelde operatie kost twee maandlonen / drie pensioenen. Hier ligt een taak voor de overheid, maar ja…als die het af laat weten (misschien is Nederland toch zo verkeerd nog niet). Hierdoor komen er heel wat hulpvragen op ons pad.

Ziekenhuis

Het gaat goed met de kinderen. Ze ontwikkelen zich goed en zien er gezond uit. Bij de inspectie controle kregen we complimenten en werd gezegd dat ‘onze’ kinderen het veel beter doen dat de kinderen in tehuizen waar geen hulp van buitenaf is. Fijn om te horen voor de meiden die voor onze stichting werken en door ons worden betaald. De dokter zei pas: ‘Wat zouden we toch moeten zonder jullie. Vroeger namen we zelf oude kledingstukken mee van thuis om de kinderen in te wikkelen. Die tijd is gelukkig voorbij. De kinderen krijgen nu van jullie alles wat ze nodig hebben’. In oktober kwamen er twee meisjes binnen, per direct uit huis geplaatst. Het ziekenhuis is dan noodopvang. De reden was dat de ouders altijd  dronken waren en oma de zorg niet meer aan kon. Ze waren ondervoed, slecht gekleed, veel te grote en versleten schoenen. We dachten dat ze rond de 8 en 10 jaar waren. Gelukkig hebben we dan kleding uit het transport uit Holland. Toen Peter ze een banaan gaf ging die er gretig in. Omdat het ziekenhuis alleen verlaten weeskinderen tot ongeveer drie jaar opneemt, moesten Nadia en Marianne na drie weken naar een tehuis. Ze hebben even geproefd wat liefde, aandacht en zorg is. Ze gingen praten en werden vrolijk. Wat zal er van hen worden? We kunnen alleen nog voor hen bidden.

Misha

Al ruim zeven jaar helpen we Misha met luiers, massage en medicijnen. Nu hij ouder wordt (14 jaar) verergert zijn spierziekte en krijgt hij longproblemen. Een operatie aan zijn rug zou helpen. Maar hij bleek een hartoperatie nodig te hebben. Zijn moeder had een lening bij de bank afgesloten om die te kunnen betalen. Als stichting hebben we de lening afgelost. We hebben respect voor de manier waarop zijn moeder hem verzorgt en het gezin onderhoudt. En dat in een land waar gehandicapten nog steeds niet geaccepteerd worden. Uw en jullie hulp komt hier goed terecht!

Winter

Het is lang geleden dat we zo’n strenge winter hebben gehad. ’s Nachts vaak -20, overdag 15. Heel veel sneeuw en geen sneeuwschuiver of strooiwagen te zien. Van code geel, oranje en rood hebben ze hier nog nooit gehoord! We merkten het wel aan de hulpvragen. Het stookhout was eerder op en gasrekeningen hoger. Al glijdend en glibberend bezoekt Peter toch de ouderen en andere hulpbehoevenden. Met jassen aan en dekens om zich heen zitten de ouderen in huis. Het is best gevaarlijk rijden, maar we kunnen de mensen  niet zonder hulp laten zitten. We ontvangen veel dankbaarheid en die geven we graag aan u en jullie door.

Gastenverblijf

Met hulp van heel betrokken mensen wordt het gastenverblijf opgeknapt. Werkloze mannen werken voor 10 euro per dag (hier een goed loon) aan de renovatie. Zo kunnen we weer groepen ontvangen. We hopen dat ouderen en jongeren zich aangesproken voelen om Oekraïne te leren kennen, te helpen bij projecten en de mensen hier te bemoedigen. Welkom!

Tot zover het nieuws uit Oekraïne. We willen iedereen hartelijk bedanken voor het meeleven, steun en gebed voor ons werk. Het geld van de diaconie van de Hervormde Gemeente Lunteren, de winterfair en de vele kleinere giften stellen ons in staat om onze naasten in Oekraïne te helpen. Op een materiele wijze en vanuit de Bijbel met de boodschap tot hun behoud.

Een hartelijke groet, Peter en Dianne Bernyk-van der Lingen

Wilt u de familie Bernyk-van der Lingen steunen? Dat kan door uw gebed of een bemoediging. Hun adres is: Petro en Dianne Bernyk-van der Lingen Mitsurina 41 Veliky Lutski Mukachevski Rayon Zarkapatska oblast YKPAIHA 89625 Oekraïne

U kunt familie Bernyk-van der Lingen ook financieel steunen. U kunt uw gift overmaken op NL64RABO 0342781383 t.n.v. Stichting Hart en handen voor Oekraïne. Uw gift is aftrekbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van het bestuur, Ineke Vijfhuizen.  evijfhuizen@hotmail.com of tel. 0786823954 of 0653142137