Terug naar Nieuwsbrieven

Nr 30 Juli 2008

Nieuwsbrief nr. 30 Juli  2008 

Het is alweer een hele tijd geleden dat u/jij iets van ons hoorde dus hoog tijd om bij te praten.

Canada

Peter heeft al een paar keer een rondreis door Oekraïne gemaakt met een groep Canadezen die er geboren zijn of nog familie hebben. Nu boden zij ons een vakantie aan in Canada! Het was spannend of Peter een visum zou krijgen, maar dat lukte en zo hadden we 4 fantastische weken in Chiliwack. We logeerden bij de zus van Peter die daar woont. Ik kwam nogal wat Hollandse namen tegen en er is zelfs drop te koop!

Tijdens ons verblijf in Canada nam Peters vader onze taak over. Voor ons vertrek hadden we  de winterhulp en voedselpakketten al geregeld. Ook deze winter weer wat minder stookkosten maar meer voedselhulp door de sterk gestegen prijzen.

Wereldburgerbokaal en giften 

Terwijl wij van de vakantie genoten mochten onze ouders en een bestuurslid van de stichting de prijs van de gemeente Graafstroom in ontvangst nemen. Een prachtig beeldje en 1000 euro voor ons werk. Ook werd er een verkoopdag gehouden in Diakonia en een deel van de opbrengst was voor ons. Van een echtpaar dat hun huwelijksjubileum vierde kregen we ook een mooi bedrag. We zijn geweldig blij met deze steun en het meeleven dat daar achter zit!

Terug in Oekraïne 

Na al deze belevenissen namen we thuis onze taak weer op. Er was inmiddels weer een transport aangekomen  en veel mensen klopten aan om hulp. De incontinentiemateriaal klanten waren heel blij dat we hen weer konden helpen. We zijn wel enorm geschrokken van de prijsstijgingen. De kosten van de dagelijkse behoeften gingen fors omhoog. Nog meer nood voor de allerarmsten in onze regio. Het is zelfs zo dat sommige levensmiddelen in Nederland goedkoper zijn dan hier. Dat is in al die jaren dat ik hier woon nog nooit gebeurd!  Nu we zoveel giften hadden gekregen overlegden we welk project we zouden steunen. Dat is ook zeker een gebedspunt, want hier is inzicht en wijsheid bij nodig. En zo werden er nieuwe wegen voor ons geopend.

Nieuwe projecten 

Anna-Vera hoopt in september 6 te worden en dan wacht de Oekraïense school. Ze mocht alvast een keer komen kijken, maar na die ene keer stond haar besluit vast: Mama, hier ga ik niet meer naar school! Mijn antwoord was: Ja, Anna-Vera, jij woont in Oekraïne en je gaat hier naar school. U/ jij mag best weten dat ik er niet van kon slapen. Moet ons kind daar naar toe?……..Wat een verschil met de Nederlandse school! En toen was er een nieuw project geboren: de school! Van buiten ziet het gebouw er redelijk uit. Met het uiteenvallen van de Sovjetunie was de school bijna klaar, maar helaas is het bij dat ‘bijna’ gebleven. Er was geen geld om de school af te maken. Zo zijn er 2 wc’s binnen, maar de riolering ontbreekt. De eerste wens van de directrice is dan ook dat de toiletten gebruikt kunnen worden door de jongste kinderen zodat ze s’ winters geen 200m door de kou en sneeuw enz.  hoeven om buiten in een hokje met 6 gaten in de grond naar de wc te moeten. Het meubilair is de 2e wens. We hebben al voor enkele lokalen gekregen. Prima afgedankte spullen uit Nederland. Het  transport en de kosten daarvan vragen om een goede organisatie. We zoeken dus complete schoolmeubelsetjes (de school heeft leerlingen van  6 tot 15 jaar), schoolborden zijn heel welkom, maar vaak loodzwaar om te verzenden. Schoolbordverf zou ook een mogelijkheid zijn. We houden ons aanbevolen voor goede tips en aanbiedingen. Er is nog een leeg lokaal in de school, daarvoor wil de juf van de jongste kinderen heel graag wat gymnastiekmateriaal. Misschien is er ergens nog iets overcompleet en in goede staat. We willen ons als kleine stichting niet vertillen aan een groot project, maar binnen onze grenzen, helpen waar we kunnen.

Een probleem zijn de hoge transportkosten, maar het loont de moeite. Peter en zijn broers en nog wat werkloze mannen uit het dorp zorgen dat de toiletten in orde komen. Enkele vrouwen uit onze kerk zien het helemaal zitten om de bruine muren licht te verven en met wat leuke posters moet het er veel gezelliger uit gaan zien! In een vorige nieuwsbrief hebt u kunnen lezen dat voor veel kinderen uit arme gezinnen het schoolgaan een probleem is. Alles moet immers zelf betaald worden. De winkels liggen hier dan nu ook al vol met schoolspullen. Onbetaalbaar voor veel gezinnen. Het viel Anna-Vera al op: Mama, veel kinderen hebben niets bij zich….. Dus ook dit schooljaar willen we voor hen weer schoolgeld betalen en boeken enz. kopen. Er komen ook kinderen zonder eten voor tussen de middag naar school. We zoeken naar mogelijkheden om daar iets aan te doen. U/je ziet dat we voor uw en jullie giften een mooie bestemming hebben gevonden.

Project nummer  2

Een tante van Peter is vorig jaar weduwe geworden en zocht werk om in haar onderhoud te voorzien. Ze vond dat in een christelijk kindertehuis in de stad Mukachevo. Er zijn 2 leidsters aanwezig. Onze tante zorgt voor de maaltijden en de huishouding. Het geld dat de regering geeft is lang niet genoeg om de 18 kinderen  te onderhouden. Ze kwam met de vraag of we soms wat kleding hadden voor de kinderen. We hebben de maten opgenomen en de kleding gebracht. Ook hier was de verwondering over zulke mooie spullen en de goede kwaliteit. Er was gebrek aan beddengoed, huishoudtextiel en de pannen waren versleten. Wat is het dan fijn als je kunt helpen! Dit kindertehuis is onze steun zeker waard. Het is er zo schoon, fris en gezellig en je voelt dat er een goede sfeer is. De leidsters en tante hebben hart voor hun werk en proberen met geringe middelen iets extra’s voor de kinderen te doen. De kinderen hebben ook allemaal een taak afhankelijk van hun leeftijd. We kregen de vraag mee of we u/jullie willen bedanken voor de hulp. Nou, dat willen we wel, dus bij deze, namens de leiding en de kinderen, heel hartelijk bedankt!

Lopende projecten 

De hulp aan de afdeling wees- en verlaten kinderen gaat goed. Naast Sveta, die al een poosje in het ziekenhuis werkt, kregen we hulp van nog een meisje (20jaar) uit onze kerk. Ze heeft een cursus massage gedaan en geeft de kinderen o.a. babymassage. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen genieten van hun werk. Ondertussen vertellen ze verhaaltjes en zingen ze. Liefde en aandacht is wat de kinderen nodig hebben en terwijl dat niets kost moet het personeel dat toch echt nog leren! We zijn daarom heel blij met deze  twee. Voor Sveta betalen we de opleiding voor bibliotheekassistente, zodat ze daar in de stad mee aan het werk kan gaan.

Het gezin Lena en Vasya hebben geld ontvangen van onze stichting om hun woning verder af te bouwen. Het wordt

een eenvoudig maar degelijk onderkomen voor hen. Ze doen zoveel mogelijk zelf.

We zijn ook weer naar de bergdorpen geweest om kleding en voedselpakketten uit te delen. Er waren  deze keer ook een paar a.s. moeders. Wat waren ze blij met de babykleertjes. Onderweg naar de bergdorpen vroeg Anna- Vera: Waarom zijn er in Holland niet zulke bergen en hoe komt het dat er in Holland alleen maar rijke mensen wonen? Ik moest diep nadenken om een passend antwoord te vinden.

 

Tot zover nieuws uit een erg warme Oekraïne. We houden het ons steeds voor: Niet kijken naar wat er allemaal nog moet gebeuren, maar kijken naar wat er wordt gedaan. En dat is met uw en jullie hulp heel veel!

Hartelijke groeten van Peter, Dianne en Anna-Vera Bernyk