Terug naar Nieuwsbrieven

Nr 32 Mei 2009

Nieuwsbrief nr. 32  Mei 2009   

Begin februari keerden we met onze kleine Eduard terug in Lutsky. Hoewel het al erg laat was werden we toch welkom geheten door de familie. Iedereen was benieuwd naar de jongste Bernyk. De meningen over op wie hij lijkt waren zeer verdeeld…..

Ook  deze winter was niet zo streng als het eigenlijk hoort in Oekraïne. Het scheelt veel in stookkosten en dat is gunstig vanwege het geruzie met Rusland over het gas. Anna-Vera was weer snel gewend op school en ze was dankzij de avondlessen van haar vader niet ver achter. Intussen had ze wel aardig Nederlands leren lezen. Nu snel over naar het werk.

 

Het ziekenhuis 

De renovatie van de riolering is bijna klaar. Er stroomt weer water door de leidingen. Jaren lang liepen de zusters met emmers van de patiënten en zij die konden moesten naar een buitentoilet…..Met steun vanuit Nederland kunnen nu de binnentoiletten en de badkamer opgeknapt worden. Inmiddels is Gabriella uit Canada in het ziekenhuis aan het werk. In overleg met de arts is een plan gemaakt voor  betere voeding,want die was veel te eenzijdig. Een mooi resultaat van de extra zorg is dat Oleg (5 jaar, maar met een lengte en gewicht van een 2-jarige) heeft leren lopen. Hij is zelf erg trots op zijn stapjes en dat straalt van hem af!! Jammer dat de directeur met pensioen gaat.We hadden een goede samenwerking met hem.

 

Voedsel en kleding 

Er was nog een voorraad dozen van voor ons vertrek naar Nederland. En er kwam een volgend transport bij. Wat was ik blij met de hulp van mijn moeder en mijn nichtje Willie! Maar het kwam allemaal goed en we hebben weer veel gezinnen kunnen helpen. We kregen een lijst met namen van de meest hulpbehoevenden in de bergdorpen. Op de markt werd alles weer in het groot ingekocht en thuis in porties verdeeld. Dit keer waren er veel ouderen bij en deze bezoeken kosten veel tijd. Velen kunnen niet meer lopen, liggen op bed of horen ons roepen niet. Het is bovenal belangrijk om met deze mensen over de Heere God te spreken. Heel aandoenlijk was het bezoek aan een vrouwtje van 72 jaar. Ze was jarig toen we kwamen en barstte in tranen uit. Nog nooit had ze een cadeautje gehad en nu kwam dit!! Ook de jonge en a.s. moeders waren heel blij met de babykleding. Voor Anna-Vera is het altijd weer een belevenis om naar de bergdorpen te gaan. En ook Eduard nemen we al mee. Jong geleerd zullen we maar denken.Er is ook kleding naar Peters zus in oost-Oekraïne gegaan. Het is hard nodig en er komt daar eigenlijk nooit hulp uit het buitenland.

 

Ziektekosten

We kregen ook vragen om medische hulp. Twee mannen uit onze gemeente kregen een ongeluk op hun werk. Een operatie was nodig. Ze zijn u en jullie heel dankbaar dat ze geholpen konden worden. We vertellen nl. altijd waar de hulp vandaan komt. Een vrouw uit onze kerk heeft een ernstige longziekte. We betaalden haar medicijnen en bij de laatste foto’s bleek er goede vooruitgang. Ook zij is erg dankbaar. Dokterskosten en medicijnen blijven voor veel mensen onbetaalbaar.

 

Gas en gasten 

U/jij bent misschien op de hoogte van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Maar het Oekraïense gasbedrijf is vindingrijk als het om extra inkomsten gaat. Zo gebeurde het dat onze gasmeter (zit voor ons huis) los gesleuteld en meegenomen werd om te kijken of we niet gesjoemeld hebben met het verbruik. Ook al is het niet zo, een boete is vrij wel zeker! Zo komt men aan geld. Enne…. 2 weken zonder gas vraagt de nodige improvisatie!

Het is te merken dat Peters vader en moeder ouder worden. Altijd was iedereen welkom, hoe meer gasten hoe liever. Nu worden steeds vaker de gasten een deurtje verder gewezen, en dat deurtje zijn wij. Dat is meestal niet even koffie drinken, maar een volledige maaltijd en ook een gespreid bedje….De pakjes soep en aardappelpuree uit Holland zijn voor mij onmisbaar!

Aan het 2 emmertjes-water-dragen tijdperk is ook nog geen eind gekomen. Het graven van een nieuwe waterput is weer mislukt. Dus nog steeds naar de buurvrouw…We zijn blij met haar hulp en waterput.

 

Crisis ook in Oekraïne 

Zoals overal in de wereld ook hier. We merkten het gelijk bij onze thuiskomst. Veel mensen werkloos, salarissen niet uit betaald en vooral veel schulden door leningen. Er is de laatste jaren veel reclame gemaakt door de banken om te lenen en veel mensen gingen daar op in. Nu worden er bijv. auto’s gevorderd door de bank. In ons dorp is een terrein waar die auto’s staan, maar de kopers blijven weg. Door deze situatie komen bij ons veel hulpvragen binnen.

Helaas gaat de crisis ook onze deur niet voorbij. Er is voor Peter geen werk meer in de bouw. We merken het ook aan het aantal aanvragen om te zingen op bruiloften. Vorig jaar moesten we er afzeggen, nu kunnen er nog wel wat bij.

 

Crisisvoordeel 

Nu er  minder werk is komt er tijd voor andere dingen. Zo was ons kerkgebouw nog niet helemaal klaar. Nu is er een groep mannen aan het werk om het af te maken. Peter heeft ook mannen gezocht om in het ziekenhuis renovatiewerkzaamheden te doen. Voor 1 euro per uur doen ze het graag! Ook Anna-Vera heeft er voordeel bij. Ik leg uit. Peter had nog geld tegoed, maar de werkgever kon hem niet betalen. Het is soms komisch hoe de mensen te werk gaan. Er ontstaat een levendige handel in natura. Zo ook bij ons. De man had geen geld, maar bood wel een schommelbank aan. Dus hebben we tenminste iets en tot grote vreugde van Anna-Vera en haar vriendinnen. Crisis of niet er wordt naar hartenlust geschommeld! Dat haar papa en mama liever centjes hadden is haar zorg niet…..

 

Joh. Calvijnschool CD 

Wat een geweldig initiatief van deze basisschool in Sliedrecht om een deel van de opbrengst voor onze voor onze stichting te bestemmen. Nu kan een grote wens in vervulling gaan nl: het gymlokaal voor de laagste groepen renoveren en materiaal kopen.

 

Boeken

Nu op de meeste scholen het Oekraïense als landstaal wordt geleerd komt er dringend behoefte aan goede christelijke boeken voor de kinderen en jongeren. We willen d.m.v. onze stichting helpen om aan deze belangrijke vraag te voldoen. Vooral een  Kinderbijbel en een Bijbelverklaring  zijn broodnodig.

Tot slot: Willen we u en jullie nogmaals hartelijk danken. We hopen in juni naar Nederland te komen om wat geld te verdienen. En Anna-Vera die 1 juni vakantie krijgt kan dan nog een paar weken naar school in Bleskensgraaf.

Hartelijke groeten, Peter, Dianne met Anna-Vera en Eduard.