Bemoedigingsreis Piet en Rita Kooistra

Piet en Rita Kooistra uit Lunteren zijn twee weken geleden teruggekomen uit Oekraïne. Zij zijn mee geweest met een bemoedigingsreis die werd georganiseerd door de werkgroep Oekraïne, vanuit de Hervormde Gemeente Lunteren. Zoals u misschien weet steunt de diaconie van deze gemeente onze stichting voor een periode van 5 jaar, in het kader van diaconale bewustwording. Er worden werkvakanties georganiseerd voor jongeren. Ook volwassenen zijn geïnteresseerd in het werk van Petro en Dianne. Piet en Rita zijn net terug.

Rita schrijft:
“In de week van 10 tot 17 maart waren we voor een bezoek aan de Oekraïne bij Dianne en Petro Bernyk van der Lingen.

We zijn zeer onder de indruk van het prachtige werk wat daar door hen gedaan wordt. Vooral de liefde voor de behoeftige en arme naaste was voor ons in alles zichtbaar. We bezochten op zondagmiddag een kerkdienst bij de Roma thuis in een huiskamer.
Hier speelde Petro op een keyboard en vertelde hij op eenvoudige wijze samen met de Romapredikant het Evangelie. Er werd uit volle borst meegezongen door deze gelovigen die allen analfabeet zijn.

In de bergdorpen deelden we voedselpakketten uit en zagen we de bittere armoe bij weduwen en gehandicapten.
Wat een troost als er voor deze hulpbehoevende mensen een vracht hout gebracht wordt of een voedselpakket.

Verder bezochten we een ouderen centrum. Mensen delen hier met 4 of 5 anderen een kamer.
Personeel wordt door Noorwegen gesponsord maar eten van het land wordt via schoolkinderen bijeen gebracht. Vlees is een luxe dus wat mooi dat er wat van gebracht kon worden.
Ook incontinentiemateriaal wordt geschonken en de hulpmiddelen via de stichting werden goed gebruikt. De huisbezoeken maakten veel indruk.
Dianne kent de mensen goed en samen met Petro bekijkt ze hoe er gehopen gaat worden. Petro is een duizendpoot die op zowel technisch als muzikaal en menslievendheid, onovertroffen is.

Lang niet alles heb ik kunnen noemen. Maar één ding staat voor mij vast:
ze zijn een voorbeeld voor ons allen…” Piet en Rita.

In juli hoopt de eerste groep jongeren vanuit Lunteren naar Oekraïne te gaan. Wij hopen tzt weer verslag te doen van deze reis.